Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΡΑΕ : Μέχρι 157% οι "υπό αναστολή" αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ

Πράσινες αυξήσεις ως…. 157% στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του
ETMEAΡ, όχι όμως "άμεσα" αλλά από την 1η Μαρτίου, και εφόσον στο μεταξύ δεν έχουν εφαρμοστεί από το ΥΠΕΚΑ τα μέτρα για το "κούρεμα" στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταικών, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
 
Επιβεβαιώνοντας το προ ημερών του "Energypress", η απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 31/12/2013, "παγώνει" για ένα δίμηνο τις πράσινες αυξήσεις, παρέχοντας ένα περιθώριο δύο μηνών για να προχωρήσει η πολιτική μηδενισμού του ελλείμματος των ΑΠΕ (σσ : έφτασε τα 560,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013) και το κούρεμα στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι επενδυτές των υφιστάμενων φωτοβολταικών, το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι πρότινος σενάρια θα είναι της τάξης του 40%-50%.
 
Στους δύο λοιπόν αυτούς μήνες το ΕΤΜΕΑΡ θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.
 
Αν ωστόσο μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2014, τα μέτρα για το κούρεμα των ταριφών στα φωτοβολταικά είτε δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί είτε τα έσοδα δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να οδηγούν σε μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ στο τέλος του 2014, όπως απαιτεί το Μνημόνιο, τότε η ΡΑΕ θα αποφασίσει από την 1η Μαρτίου αυξήσεις στο πράσινο τέλος. Εδώ, να επισημανθεί ότι στην απόφαση της ΡΑΕ δεν υπάρχει αναφορά σε πιθανή παράταση ως προς την προθεσμία μηδεσνιμού του ελλείμματος των ΑΠΕ, που σημαίνει ότι το ΥΠΕΚΑ μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν την έχει εξασφαλίσει...
 
Εφόσον στα τέλη Φεβρουαρίου η ΡΑΕ υποχρεωθεί τελικά να προχωρήσει σε αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, για τον υπολογισμό τους, θα λάβει υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα του ελλείμματος, δηλαδή τα 560,5 εκατ. ευρώ, και την περαιτέρω εξέλιξή του εντός του πρώτου διμήνου του 2014.
 
Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ εξηγεί ότι ο στόχος των αυξήσεων είναι να βρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται μέσα στο 2014 από το ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, εφόσον -πάντοτε- δεν εξευρεθούν πόροι από επιπλέον μέτρα.
 
Οι αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία
 
Τα ποσοστά των αυξήσεων ανά κατηγορία είναι τα εξής :
 
-157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση. Η σημερινή χρέωση αυξάνεται από τα 7,33 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χαμηλή τάση σε 18,81 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται από τα 6,87 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές χρήσεις της μέσης τάσης σε 17,89 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι αγρότες εκτός του ότι επιβαρύνονται με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, είναι και από τις κατηγορίες, των οποίων οι ταρίφες θα υποστούν από τα μεγαλύτερα κουρέματα.
 
-86% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Σήμερα το μέσο νοικοκυριό έχει κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες, και πληρώνει ετησίως 87,36 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ. Αν η απόφαση της ΡΑΕ ίσχυε άμεσα, τότε το μέσο νοικοκυριό θα πλήρωνε ετησίως 162,16 ευρώ. Πρόκειται για επιβάρυνση 75 ευρώ το χρόνο.
 
-108% στις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και 102% στις "λοιπές χρήσεις" μέσης τάσης, (μικρές βιοτεχνίες). Τα μεν καταστήματα που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση θα κληθούν να πληρώσουν 45,33 ευρώ η μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις μέσης τάσης θα κληθούν να πληρώσουν 17,89 ευρώ η μεγαβατώρα από 8,87 ευρώ σήμερα.
 
-84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εδώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 1,79 ευρώ στα 3,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εφόσον η αύξηση ισχύσει από το Μάρτιο, θα πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ότι θα τους μειώσει το ενεργειακό τους κόστος. 
 
-98%, είναι μεσοσταθμικά η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που ενέκρινε η ΡΑΕ. Από τα 14,96 ευρώ η χρέωση εκτοξεύεται στα 29,63 ευρώ. 
 
Παπαγεωργίου : "Σε 15 ημέρες το New Deal"
 
Την απόφασή της η ΡΑΕ για δίμηνο "πάγωμα" των πράσινων αυξήσεων στο ρεύμα, την έλαβε κατόπιν επιστολής που έλαβε από το ΥΠΕΚΑ στις 30 Δεκεμβρίου, μέσω της οποίας την ενημερώνει ότι "μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μείωση της αποζημίωσης που εισπράττουν οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕΡ, κατά τρόπο που να μειώνεται σταδιακά το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΕΠ με στόχο τον μηδενισμό του στο τέλος του 2014".
 
Οτιδήποτε και να συμβεί, η απόφαση αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα του ελλείμματος των ΑΠΕ. Όπως επισημαίνεται, αν τα έσοδα από το "κούρεμα" στις ταρίφες των φωτοβολταικών δεν είναι τα αναμενόμενα, τότε με δεδομένο ότι στο τέλος του 2014 το έλλειμμα των ΑΠΕ προβλέπεται να έχει φτάσει στα 763,95 εκατ. ευρώ, απαιτούνται πόροι από το Τέλος ΑΠΕ συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου